De wanhoop nabij

Frans Verschuur is een rustige, 33-jarige vrijgezel. Niet dat hij geen aandacht krijgt van het vrouwelijke geslacht, maar hij heeft gewoon geen zin in de rompslomp van een relatie. Zoals zijn levensmotto zegt: “Je moet het leven toch zelf doen”. Als jongerenwerker heeft hij te vaak gezien hoe mensen totaal overdonderd kunnen zijn van het verbreken van een relatie, en nadat een meisje zelfmoord pleegde omdat ze dacht dat haar vriendje vreemd ging besloot hij nooit meer aan een relatie te beginnen. Dat was ongeveer vijf jaar geleden. Sindsdien was zijn leven een stuk simpeler geworden. Geen vervelende telefoontjes van een overstuur meisje of soortgelijke situaties, nee, hij kon doen en laten wat hij wilde. Dit maakte hem ook één van de meest gewaardeerde jongerenwerkers uit zijn gemeente, want hij had altijd tijd en wilde iedereen wel helpen.

Om niet volledig ten prooi te vallen aan het vrijgezellen leven, hield hij er, doordeweeks, een strak schema op na. Op gezette tijden stond hij op, zodat hij kon douchen, eten, koffie drinken, tanden poetsen en Zn haren kammen (in precies die volgorde), voordat hij de deur uitstapte. Ook zorgde hij ervoor, dat, vóórdat hij ging slapen, hij z’n brood had gesmeerd. Op zijn werk ontsnapte hij toch ook niet aan een bepaalde vorm van regelmaat. Bijvoorbeeld, om tien uur stond hij standaard op om naar de wc te gaan, hierdoor kreeg hij bij zijn collega’s al snel de bijnaam “bijna pauze Frank” of b.p., verder had hij de gewoonte om, op gezette tijden, een appel of, een energybar te eten. Toch, ondanks zijn af en toe wat vreemde gedrag, mocht iedereen hem wel. Hij had Zn uiterlijk mee, niet dat hij overdreven knap was, maar ook zeker niet lelijk, en was altijd vriendelijk.

Vandaag was een dag als alle anderen. Hij was om half zeven opgestaan, en om acht uur zat hij achter Zn bureau. Meestal was hij zo rond kwart voor acht op kantoor, zodat hij koffie kon zetten en, natuurlijk, de eerste bak nemen. Frans was vandaag wat eerder begonnen want om vijf voor acht ging de telefoon al.

“Hallo… Frans… ben jij dat?”
“Ja…”
“Frans, luister, met Hetty…”
“Ik kom vandaag wat later, wil je dat door geven?”

Frans schreef de boodschap op en bevestigde op het op het prikbord. Daarna opende hij het dossier van één van de vele kinderen die in zijn dossierkast zaten. Het was een jongen van dertien die volgens de omgeving niet te hanteren was, na wat onderzoek bleek algauw dat die jongen al twee jaar verslaafd was aan speed. Nu was het zijn taak om een goede plek voor die jongen te vinden en hem in een goed tehuis te plaatsen. Ook zijn ouders mocht hij niet vergeten, want die waren natuurlijk ook fout. Een kind van elf raakt niet verslaafd als Zn ouders doen wat ze moeten doen, zo dacht Frans erover. Hoe konden mensen toch ooit aan kinderen beginnen. Dit was nog een reden waarom Frans geen relatie wilde, vroeg of laat kwam er altijd wel een opmerking over het krijgen van kinderen. En tot nu toe was dat iets waar hij absoluut niet aan wilde beginnen. “Hoe kan een liefhebbende ouder een kind in deze wereld zetten”? Dat was zijn motto.

Nadat hij wat rond gebeld had met verschillende instanties en voor de zoveelste keer nul op het rekest had gekregen, gooide hij de hoorn, geïrriteerd, op de haak. “Stelletje idioten, waarom snappen ze niet dat het belangrijk is”. Net op dat moment liep Hetty het kantoor binnen. Ze schrok duidelijk van de klap waarmee de hoorn op de haak terechtkwam. Met een vreemde blik keek ze naar Frans. Hij kon zien dat er iets mis was, maar wat? Ondanks het feit dat het tien uur was liep hij naar de koffiehoek en pakte een kop koffie voor haar. “Wat is er?”, een beetje bezorgd en niet op Zn gemak bleef hij bij haar staan. Hetty ging zitten, even was ze stil, en toen begon ze te vertellen. “Jeanette is gisteravond beroofd”, weer was ze even stil en ging toen verder. “Ze was bij een vriendinnetje geweest en liep richting huis toen er een groep jongens omhaar heen kwamen lopen”. Op dit punt in het verhaal stokte ze even, alsof ze het gebeurde voor zich zag. “Één van de jongens gaf haar een duw, en daarna kreeg ze een paar klappen”. “Ze hebben alles van haar afgepakt, haar telefoon, haar armbandjes, zelf het zilveren hangertje dat ze vorig jaar met kerst van haar broertje heeft gekregen”. In plaats van angstig of verdrietig was Hetty vooral boos. Dat was ook wel te verwachten, want Hetty had geen gemakkelijk leven achter de rug. Haar eerste man verliet haar toen ze zwanger was met Jeanette, en haar tweede man was ernstig ziek. Ook hadden beide kinderen de nodige problemen, en daarnaast hadden verschillende familiedrama’s en geheimen het nodige van haar gevergd.

“Ik ben blij dat ik geen kinderen heb”. De gedachte was er maar even, slechts een fractie van een seconde, maar het zette Frans wel aan het denken. Was het slecht om dat te denken? Hij kende Jeanette vrij goed, hij had haar wel eens opgehaald van school, en verder kwam ze ook regelmatig even bij haar moeder op kantoor langs. Zou hij zich niet drukker behoren te maken over hoe het met haar ging? Maar nee, zijn gedachte was: “Ik ben blij dat ik geen kinderen heb”. Hierdoor wist hij zichzelf niet echt een houding te geven. Een beetje hulpeloos vroeg hij aan Hetty of ze misschien nog iets wilde drinken, maar de vragen van andere collega’s zorgden er voor dat de vraag van Frans niet werd opgemerkt.

Rustig sukkelde hij weer naar zijn werkplek om verder te werken. Nadat hij weer aan het bellen geslagen was, merkte hij dat Hetty zich niet kon concentreren. Natuurlijk is het vervelend als je dochter zoiets overkomt, maar dat hoeft je werk toch niet te beínvloeden? Frans snapte het gewoon niet.

De hele dag zag hij hoe kinderen en jongeren pijn en verdriet ondergingen, en inmiddels had hij ook geleerd dat die zelfde groep ook ontzettend flexibel is. Ze kunnen veel hebben, en als ze het niet meer trekken, dan is een relatieve korte periode van toezicht vaak voldoende om ze weer in het leven te krijgen. En toch… Arme Jeanette, het leven is al niet gemakkelijk voor een doof kind, en dan dit. Frans wist waarom het hangertje dat ze van haar broertje had gekregen voor haar erg veel betekenis had, hij had het zelf uitgezocht. Niet dat haar broertje dood was of zo, hij had het syndroom van down.

Een stem aan de andere kant van de lijn verbrak de gedachten waarin hij verkeerde. “Hallo.” Frans herstelde zich en begon weer als een echte jongeren werker te praten. Na een kwartier geslijmd te hebben en een stel afspraken gemaakt te hebben had hij geluk. De jongen kon geplaatst worden. Ook de ouders zouden actief betrokken worden bij de herinvoering van deze jongen in de maatschappij.

Perril Mayhem


De liefde van een kind (epiloog)

Twee jaar gelede ging ik bij paul wone.
Paul was lief en hij hielt fan mij.
Ik hielt ook fan Paul
Ik hep geleert om te sgrijfen maar nog niet goet.
Paul is dood, hij ging slape en wert niet meer wakker.
Ik heeft de pelisie gebelt en sij hebben paul begraaft.
Ik heeft het verhaal geschrefen voor Paul, maar hij heeft het niet gelesen.
Gelukkig wilde de mefrou fan de pelisie de foute uit het verhaal haalen zodat ik het aan Paul kan gefe.
Paul heeft mij ook veel gelt gegefe en nu kan ik feilig slapen.
Ik mis Paul wel, maar hij altijd in mijn buurt, net als opa’s oma’s en mama’s als ze dood gaan.
Dag Paul, Ik hou fan je.
XXX

Danielle

Het officiele einde.

Perril mayhem
voetnoot: Met veel plezier heb ik gewerkt aan de personages Danielle en Paul. Persoonlijke ervaringen van soortgelijke aard hebben mij ertoe gezet om dit verhaal te schrijven. Ik hoop dat het jullie net zo treft als dat het bij mij deed toen ik het schreef. Tot het volgende verhaal: “De wanhoop nabij”. Perril Mayhem


De roep der natuur

Alweer klinkt het zachte gefluister dat overal doorheen lijkt te komen.
Geen muziek of lawaai kan dit doen verstommen.
De roep is terug.
Mijn muze leeft weer.
Ze roept me.

In dromen zie ik flarden van haar.
Soms haar ogen, soms een glimp van haar gewaad.
Ze is menselijk maar niet bekend.
Wie is ze toch?
Is ze wel iemand, dat moet wel…
Ze roept me.

In haar armen gedreven door frustratie,
in haar armen gelegen uit affectie.
Ik blijf de roep horen.

De roep der natuur.

Perril Mayhem


Beestachtige feestgedachte

Over twee weken is het kerst.
Joepie!!!!
De gehele wereld roept “merry x-mas and a happy new year”.
Stelletje hypocrieten.
Zou een pallastein de amerikanen minder haten op die twee dagen?
Zou Bush ineens het licht zien en saddam en hosama vergeven?
Want daar gaat het toch om?
Er is iemand naar de aarde gestuurd om ons te vergeven.
Misschien moet bush met zn grootheidswaan maar eens een kind in deze wereld neer zetten en laten vermoorden zodat de zonden van alle amerikan vergeven zijn.
Ik begrijp niet dat mensen boos kunnen worden als ik zeg dat de kerstdagen een oneerlijk feest is.
Ja, het kindeke jezus is zo’n 2037 jaar geleden geboren, ja hij was er voor onze zonden.
Maar houd dat in dat wij voor de rest van ons leven nergens druk over hoeven te maken behalve op die twee dagen?

En dan nog iets…
De kertsdagen zijn dagen voor familie, vrienden, en gezelligheid.
Hoe komt het dan dat de meeste zelfmoorden in deze dagen plaatsvinden?
We zijn zo bezig met gezelligheid, eten en zuipen dat de buurman of dat vrouwtje van drie huizen verderop worden vergeten.
Nooit word er tijdens deze dagen op de eenzamen gelet.
Waarom niet?
Omdat dat niet gezellig is? Past het niet bij de idillische ideen die men heeft bij kerst?
Kerst is het ultime eerbetoon aan hypocrisie.
We stoppen ons en anderen vol met eten drinken en gezelligheid, en mensen die we niet kennen mogen stikken.
Nee, dat is de ware kerstgedachte…
Ik haat kerst door dit soort gedrag.
In een oorlog word er tijdens deze dagen niet gemoord.
Waarom niet, is het dan erger, of hebben we toch zoiets van zo slecht zijn die anderen niet.
Moord rustig door of moord nooit, maar ga je niet verschuilen achter “de kerstgedachte”.

Wat kerst betreft heb ik maar één boodschap…
Gefeliciteerd.
En dat voor één van mn beste vrienden.

Perril mayhem


Humor & Moord

Tijd voor wat humor, want, ook moord, en dan vooral seriemoord bevat toch een zekere vorm van humor.
Wat ik daarmee bedoel?
Simpel…
Ted bundy slaat een meisje neer…met een ijzeren plaat in dr kop.
BOOIINGGGG…..
Dat verwacht je niet.
Offeh…
Jeffrey dahmer is bezig één van zn slachtoffers op te vreten en ontdekt dat die persoon niet eens mannelijk is.
Dan voel je je ook lullig.
Wil je als homo een man voor altijd bij je houden… is geeneens een man.

Maar…
Er zijn mensen, “slimme mensen”, die seriemoord helemaal humoristisch maken.
Een aantal jaren geleden zond Discovery chanel het proces tegen jack the ripper uit.
Nou en, zul je denken…
Maar het was een proces uit deze tijd met feitjes en denkbeelden van een groepje mensen die elk hun eigen verdachte uit die tijd mochten presenteren. Het publiek besloot uiteindelijjk wie er uiteindelijk de moordenaar geweest was. Lekkere rechtsgang vind je niet?
Die Jack lacht zich dood, als hij dat niet als zo’n 50 jaar is.

Dat is humor, maar de echte humor verschijnt wanneer je een seriemoordenaar uitpluist.
Je weet wel, z’n achtergrond en motivatie.
Even een leuk weetje tussendoor.
Nederland is uniek als het draait om seriemoord.
Om dit te snappen moet je weten dat 93 tot 95% van alle seriemoorden wereldwijd gepleegd word door blanke mannen tussen 35 en de 50 jaar.
De overige 5 tot 7% word dus gepleegd door mannen van een andere huidskleur en vrouwen.
Vrouwen zijn een zeldzaamheid.
Nou is het dus zo alle seriemoordenaars uit nederland, vrouwelijk zijn.
Sterker nog, onze eerste echt erkende seriemoordenaar was een negerin.
Dit is niet racistisch bedoeld, sterker nog, het is iets om trots op te zijn.

Maar goed…
We gingen seriemoordenaars uitpluizen.
Laten we beginnen met “Sam Berkowich” beter bekend als :
“The son of sam”.
Die was zo schizzofreen dat de hond van de buren dood moest zodat hij ophield met tegen hem te praten.
Natuurlijk wist hij ook wel dat het niet de hond was die praatte, hij was ook niet gek.
Er zat een demon in de hond en die ging alleen weg wanneer de hond dood was.
Uiteindelijk is hij gepakt door een parkeerboete die hij niet betaald had.
Hoe liep het verhaal af?
“The son of Sam” kreeg in de bajes therapie en is niet langer schizzofreen. Hij is genezen verklaard.
Hij komt nooit meer vrij, maar…hij is wel genezen.

En dan is er nog de eerder genoemde Theodore “Ted” Bundy, de ideale schoonzoon. nou ja…
Een ladykiller was het wel.
Vijftien om precies te zijn, maar als we hem zelf mogen geloven moet daar nog ergens een 1 bijgezet worden.
115 of 151 zoiets.
De zangeres Blondie zou, naar eigen zeggen, bijna een “lift” van hem hebben gekregen.
Maar ze vertrouwde hem niet en stapte uit.
Wat heeft Blondie dat (honderd) vijftien anderen niet hadden?
Hersenen?
Ja hoor…
Er worden blonde jonge dames vermoord, en zij stapt bij een vreemde in de auto.
Maanden later las ze een artikel over Tedddie en herkent ze hem van een foto. Haar reactie?
“Nou, toen schrok ik wel even”.
Nee…, serieus?

Nog even wat info voor de mensen die kinderen willen en bang zijn voor seriemoordenaars.
Het duurt gemiddeld 265 jaar voordat je een seriemoordenaar tegenkomt, en zelfs dan hoef je niet te overlijden.

Er zijn namelijk ook humanistische moordenaars.
De “Zodiac Killer” bijvoorbeeld.
Hij vermoorde alleen de meisjes en dat alleen als ze met een jongen was.
De jongen bleef leven, zwaar verminkt, dat wel, maar hé, je leeft nog.

Als er mensen zijn die willen weten hoe ze een seriemoordenaar kunnen kweken kunnen ze me mailen.
Succes gegarandeerd!!!!

Perril Mayhem